Tryckavlastande produkter för fysisk hälsa

Inom sjukvården är tryckavlastande hjälpmedel ett välkänt begrepp. För människor som under längre tid ligger eller sitter med tryck mot specifika kroppsdelar är det av stor vikt att skapa motvikt mot tyngdkraften och lätta upp belastningen. Det är här tryckavlastande produkter kommer in i bilden. För en person som sitter i rullstol blir sätet en kritisk punkt att lägga extra fokus på. Med tryckavlastande dynor kan sätets belastning delvis upphävas genom att vikten fördelas annorlunda och möts av ett underlag, som formar sig efter och ger stöd åt dess form. Andra tryckavlastande produkter som är vanliga i vården är sådana för ben och fötter, för knän och för armar och armbågar, och en av de allra vanligaste produkterna är madrasser.

Tryckavlastande madrass ger dig godare sömn

 Tryckavlastande produkter för alla

Nu är det inte bara sjuka eller rörelsebehindrade personer som mår bättre av att använda tryckavlastande produkter. Även andra personer som sitter eller ligger mycket, eller utsätter specifika kroppsdelar för ovanligt mycket tryck, kan må avsevärt mycket bättre om de ser över sin utrustning. Kanske kan en dyna av ovan nämnda slag inte vara passande bara för en rullstol, utan även för kontors- eller datorstolen. Det är ett vanligt förekommande fenomen, att personer som jobbar bakom skrivbordet dagarna i ända lätt får problem med rygg och höfter, så en sådn dyna kan uträtta underverk utan att investeringen väger alltför tungt ekonomiskt.

En mängd olika material används till tryckavlastande produkter. Gel är ett vanligt fyllnadsmaterial, likaså skum med produktnamnen Tempur, Reliever eller Gel Ovations. Även temperaturkänsligt cellmaterial i kombination med systemet Outlast som reglerar madrasstemperaturen till att passa kroppstemperaturen finns på marknaden, och de lite enklare formerna av tryckavlastande material är exempelvis polyuretan. Gel och skum av olika slag har den fördelen att de inte bara trycks ihop av kroppens tyngd och på så sätt formas av den, utan att de har en viss rörlighet och kan fylla i hålrum runt kroppen och skapa en mjukare och exaktare passform.